V Sloveniji je že drugič potekal slovenski del 24-urnega virtualnega svetovnega tekmovanja v programiranju IEEEXtreme (https://ieeextreme.org/). Slovenske ekipe so istočasno tekmovale z ekipami iz celega sveta na enotnem svetovnem tekmovanju, pri tem pa se je sproti osveževala tudi skupna lestvica uvrstitev.

Izmed prijavljenih ekip v Sloveniji je prvo mesto dosegla ekipa GitPull (Mitko Nikov, Alen Granda, Aljaž Žel – vsi trije študenti ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki je dosegla tudi odličen rezultat med ekipami v IEEE regiji 8 (34. mesto izmed 1762 ekip) ter se na svetovni lestvici tega tekmovanja osvojila nagrado “Top 100”, saj se je uvrstila na 83. mesto izmed 6373 ekip. Ta rezultat je primerljiv z lanskoletno uvrstitvijo ekipe BSD (https://cs.feri.um.si/novice/ieeextreme-15.0-dosezki-studentov/), ki se je v regiji uvrstila na 25. mesto izmed 1288 ekip. Glede na znatno povečanje števila letošnjih ekip je rezultat, gledano relativno glede na število ekip, celo izboljšava lanskoletnega državnega rekorda (83/6373 napram 81/5561). Ekipa GitPull se je v letošnji konkurenci znotraj ekip iz celotne Srednje Evrope uvrstila na 3. mesto.

Ob ekipi GitPull sta letos nastopali še dve ekipi. Slovenska podprvaka sta postala člana ekipe CoffeeBreak (Martin Domajnko, Jakob Kordez – študenta ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki sta se uvrstila na 160. mesto v IEEE Regiji 8 oz. na 659. mesto na svetu. Tretje mesto v Sloveniji je zasedla ekipa NaN (Jure Dolar, Tim Prapotnik – študenta ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki se je uvrstila na 202. mesto v IEEE Regiji 8 oz. na 769. mesto na svetu. Ko je ekipa CoffeeBreak rešila svojo 3. nalogo, je bila nekaj časa celo na 17. mestu na svetu. Nekaj časa so bile tudi vse ekipe pod 300. mestom. Vse tri ekipe so tekmovale pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Zamude, pri promociji in organizaciji dogodka pa je pomagal tudi Jani Dugonik, ki vodi študentsko vejo IEEE Univerze v Mariboru. Dogodek so sponzorsko podprli IEEE Slovenja in IEEE CIS Slovenija, Inštitut za računalništvo ter Inštitut za informatiko.

Več o tem dogodku na UM FERI je napisano v poročilu za IEEE (https://events.vtools.ieee.org/m/329065 in https://events.vtools.ieee.org/m/324177).

Iskreno čestitamo!